Polski Związek Hodowców i Producentów Zwierząt Futerkowych

Get Adobe Flash player

Ferma norek to zwykle gospodarstwo hodowlane, często rolno-hodowlane, gdzie farmerzy oprócz hodowli norek zajmują się również uprawą pól uprawnych.

Fermy norek w polskim rolnictwie nie są niczym nowym – tradycje hodowli zwierząt futerkowych, w tym i norek, mają w Polsce kilkudziesięcioletnie korzenie.

Obecnie fermy norek są najbardziej popularne wśród hodowców zwierząt futerkowych. Norki hodowane są na wolnym powietrzu, w zadaszonych pawilonach. Większość polskich ferm norek jest wyposażona w systemy automatycznego pojenia, z chłodną wodą latem i podgrzewaną podczas zimy. Norki karmione są od 2 do 4 razy dziennie za pomocą karmiarek o napędzie spalinowym. Technologia chowu nie przewiduje otwierania klatek do karmienia, a pasza podawana jest bezpośrednio na klatkę. Pasza jest zawsze świeża, o odpowiednich parametrach żywieniowych, zwykle dowożona specjalistycznym transportem z profesjonalnych kuchni paszowych.

Każda ferma powinna posiadać swój numer weterynaryjny. Nadzór weterynaryjny nad fermami sprawuje Powiatowy Lekarz Weterynarii.

 

Ferma

 

Ferma zwierząt futerkowych - pawilony

 

Ferma2

 

Ferma zwierząt futerkowych - wejście do pawilonu

PZHIPZF - wszelkie prawa zastrzeżone.